30 denní výzvy

18:47


30 denní výzvy. Skoro každý už o nich slyšel, skoro každý je už zkusil. V dnešním článku bych se k ni chtěla lehce vyjádřit a možná, že i nadzvednu tlak nejedné oddané fitnessačce.

Hned na začátek musím říct, že proti cvičícím lidem opravdu nic nemám. Naopak! Vážím si jejich odhodlání. Já sama teď čtvrtým měsícem pravidelně cvičím (a musím se pochválit za to, že mi to zatím vydrželo tak dlouho), ale stále častěji si všímám lidí, kteří se zničehonic stanou úplně posedlými nějakou měsíční challengí a v době, kdy ji plní, nemluví v podstatě o ničem jiném. I to se dá nějak přežít. Teď ale začnu mluvit o problému, který tu vidím.

Člověk, který se nehýbe jinak než na tělocviku ve škole dvakrát týdně (a i tam je to bída), se zničehonic utrhne a denně se div nestrhne, jen aby skutečně docílil těch dokonalých svalů na břiše a krásně tvarovaného pozadí, nohou atd. Po 30 dnech velmi intenzivního tréninku, za který by se nemusely stydět ani hvězdy akčních filmů, se zase vrátí do svého běžného režimu. Rozvalí se doma na gauč a pustí si nějaký seriál. A má pocit, že má splněno. Pak se zase diví, že svaly pomalu mizí - vždyť přece cvičil celý jeden měsíc! Tak se bude zase dva měsíce přemlouvat, aby nějak začal novou 30 denní výzvu a zase se strhne jako budík. Po dalším úspěšném kole, po kterém si znovu poklepe na rameno, jaký je to pašák, si otevře brambůrky a pohyb se z jeho života znovu vytratí.

Tomuhle tedy nerozumím. Když chci nějak vypadat a už se konečně k nějaké činnosti dokopu, proč to tedy jeden měsíc dělat na 150 % a zbylých 11 měsíců v roce se této činnosti věnovat na -5 %?

Tím nechci říct, že jsou 30 denní výzvy zbytečnost, to určitě ne. Jsou dobré, pokud má člověk problém s motivací. Pomohou začít. Pokračování je testem síly vůle. Když si vytisknete plánek a pak si ho hezky zaškrtáváte, je to rozhodně super pocit. Ale důležité je vytrvat. Nic nemá smysl, když se to dělá takhle hrozně krátce.

Co si o tom myslíte vy? Mají podle vás tyto výzvy cenu?

Mohlo by se vám líbit

1 komentářů

  1. Fajn článek a souhlasím s tebou:). Výzvy se dají brát jako odrazový můstek pro jiný životní styl a ne jako jednorázová akce. Pokud se člověk rozhodne na sobě něco změnit, tak by se tomu měl věnovat delší dobu, ne-li zbytek života (samozřejmě s mírou). A ještě si myslím, že není dobré makat na jedné části těla každý den po dobu 30 dní (i třeba s pár dny přestávek).

    OdpovědětVymazat